Koncert MetalRock Akademije (Januar 2019)

V petek me je po dolgem času pot odpeljala v ljubljanski Orto Bar. Tam se je namreč odvijalo kar nekaj dogodkov, natančneje trije, v spodnji hali kadilnice pa so svoje znanje na že 8. letnem koncertu MetalRock Akademije pokazali njeni učenci.

 

Šola, ki v prvi meri skrbi za kitarski podmladek metala in rocka, je tokrat na oder poslala tudi dva basista in dva vokalista. Koncert je trajal krepko čez 2 uri in ponudil zbirko rock in metal komadov, ki so se razprostirali vse od Green Day pa do Death. Če se ne motim, je na odru stalo okoli 20 kitaristov, 5 kitaristk in pa eden basist ter basistka. In verjemite, nekateri izmed kitaristov so zelo mladi, igrajo pa tako, kot da bi bilo za njimi že nešteto preigranih vaj ter turnej. Pa tudi kitaristke niso slabe!

 

Seveda so povabili tudi goste, ki so poskrbeli, da je bila zasedba vedno popolna. Za bobni je tako celoten koncert odsedel Robi Buh, bobnar zasedb Moshead ter Morana. Sedeti za bobni celotno tonsko in potem še celoten koncert ni kar tako, ampak Robi je poskrbel, da je bilo vse odigrano tako kot se mora zaigrati. Tudi Moshead sem že videla v živo in absolutno so eni izmed tistih bandov, ki bodo še prišli nekam na sceni. Če imaš že pri mladih letih točno zastavljene cilje in voljo, se rezultati slej kot prej pokažejo.

 

Na basu je nadebudne kitariste skoraj celoten koncert spremljal Uroš Apat (Vulvathrone, Old Bridge Cartel), ki mu odri niso tuji. Za klaviature je za nekaj komadov stopil Matjaž Ličar, vokalistov pa je bilo kar nekaj. Od učencev se je predstavila vokalistka Vesna Tkalec, med gosti pa so bili Mario Murgič in Boštjan Pertinač (oba precej aktivna na glasbeni sceni), Gaja Sorč (uči solo petje na MRA), Nina Brezar (Marax, Sen) ter Tomaž Petkoš (Morana).

 

Ne zdi se mi smiselno, da vam vsak odigran komad seciram, ker so jih odigrali preko 20, se bom pa ustavila pri komadih oz. pri učencih, ki so mi ostali v glavi zaradi konkretno odigranih komadov in odlične prezence na odru. Morda se najprej še enkrat ustavim pri vokalistu Mariu in si drznem reči, da je eden izmed boljših heavy metal vokalistov na slovenski sceni. Ne le moč vokala, višinski dosegi, ampak tudi prezenca in komunikacija s publiko oz. celoten nastop ti požene kri po žilah in kliče po norenju.

 

Med vokalisti se moram obregniti tudi na Vesno Tkalec, ki je na koncertu stopila v čevlje velike Tarje Turunen in z Gajo Sorč odpela komad End of All Hope. Tukaj bi se ustavila ob dejstvu, da je bila ideja dveh vokalistk morda malo manj dobro premišljena, ker se dekleti nekako nista mogli ujeti. Razumem, da je bolje, če imaš podporo izkušene vokalistke, ki ima močnejši in bolj vpet glas, vendar bi bilo v prihodnje morda bolje izbrati enostavnejši komad, ki terja manj moči in od vokalista zahteva manj skakanja po višinah. V vsakem primeru pa poklon za odločitev glede komada in za vso suverenost na odru.

 

Potem pa še štirje komadi, pri katerih so me izredno navdušili kitaristi. Death – Crystal Mountain, Megadeth – Tornado of Souls, Dream Theater – Pull Me Under ter Twilight Force – Flight of the Sapphire Dragon. Ko se ti na odru v dobrih dveh urah zamenja toliko ljudi, ti vsaj ponavadi le drobec ostane v mislih. To so tisti, ki so imeli morda težave na odru in pa tisti, ki so razturali. Prvih ne bom izpostavljala, saj je za veliko od njih bil petkov večer izguba odrske nedolžnosti. Zato velik poklon vsakemu izmed njih, da so stopili na oder in odigrali pred polno dvorano poslušalcev.

 

Izmed tistih, ki so razturali, pa so mi v glavi ostali trije. Žan Žak Martinjak, Matevž Počič ter kitaristka Sara Sagadin. Pa bom dala damam prednost. Ko sva s kolegico videli, da bo Dream Theater igrala kitaristka, naju je kar malo šokiralo. John Petrucci je le John Petrucci in Dream Theater so band, katerega cover komade ne naredi prav veliko skupin. Pa vendar sva bili že po nekaj sekundah zelo presenečeni! Gospodična ve, kako se igra, na odru je bila zelo suverena (če se ne motim, je že nekajletna članica MRA, tako kot kitarista, ki ju bom omenila v nadaljevanju) in komad je bil odigran veliko veliko bolje, kot sva v začetku pričakovali. In odigran je bil v celoti, brez rezanja solaž ali česarkoli drugega. Kakor koli, vsa čast! Na koncertu prihodnje leto pričakujem še kakšen komad te kultne zasedbe.

 

Kitarista, ki sta me pa enostavno sezula, sta pa Žan Žak Martinjak (ki sicer deluje v zasedbah Buržuazija, G 2000 in March of War) ter mladenič Matevž Počič. Oba sta že ustaljena mačka MRA in imata na odru edinstveno in neverjetno energijo. Žan Žak je kot energetska bomba, ki točno ve, kako spraviti publiko na noge, in ne vem, zakaj si ga najbolj predstavljam v bandih tipa Alestorm, Finntroll oz. nekaj energično zabavljaško fantazijskega. Verjetno tako kot Twilight Force, katerih komad sta z Matevžem igrala za zaključek koncerta. Matevž Počič pa je mladenič, ki me je že ob prvem pogledu spomnil na Teemuja Mäntysaarija iz zasedbe Wintersun. Teemu je začel z igranjem kitare pri 12 letih, kdaj je z igranjem začel Matevž, ne vem. Mislim pa, da jih trenutno ne šteje še niti 15, igra pa veliko bolje kot mnogi kitaristi na slovenski in tuji sceni. Vsak se lahko na koncertu pojavi z Gibsonom, Ibanezom ali neko odbito headless kitaro. S takšno je na koncert prišel tudi Matevž in dokazal, da jo zna tudi igrati. Hitro, tehnično zahtevno in z dušo. Bandi, če iščete dobrega kitarista…

 

Ta reportaža absolutno ni zgolj reklama in vabilo k sodelovanju z MRA, saj je petkov obisk dokazal, da so tudi takšni koncerti zelo dobro podprti. Vse napisano je absolutno tudi velik poklon in pohvala učiteljema Juriju Čendaku in Mateju Osredkarju, ki sta odlično pripravila svoje učence in ki skrbita, da vsi mladi in tisti mladi po duši živijo svoje sanje. Še enkrat pa velik poklon vsem nastopajočim, ki so na hladen zimski petkov večer prvič stopili na oder pred tako veliko publiko, kot je mnogi slovenski bandi na svojem prvem (ali pa tudi drugem, tretjem koncertu) žal niso deležni. Velik aplavz še enkrat in upam, da nam bodo učenci za prihodnje leto, ali pa še kaj prej, pripravili še kakšen koncert.«

 

Avtorica: Tina Urek